Onnistumistarina – J

Olen aina ollut ihminen, joka tykkää liikkua. Noin neljä vuotta sitten huomasin kuitenkin, että liikuntani on hyvin yksipuoleista eikä sillä voi saavuttaa haluamiani tavoitteita. Liikuntani koostui pääasiassa juoksemisesta ja kotijumpasta ja silti haaveissani oli lihaksikas, voimakas vartalo. Myös ruokavalioni oli retuperällä, vaikkakaan en ikinä ole ollut ylipainoinen. Kuntosali oli minulle kasa mitä eriskummallisempia vempaimia ja minua ei yhtään huvittanut lähteä sinne vetelemään vivuista miten sattuu ja huvittamaan kanssakuntoilijoita.

Easymoven fysioterapeutti Tommin innoittamana suostuin kokeilemaan kuntosaliharrastusta. Ensimmäisillä kerroilla vannotin vielä, että minusta ei mitään salihiirtä saa! Minun täytyy kuitenkin myöntää olleeni väärässä, sillä baarikärpäsen sijasta minua puri salikärpänen, mikä on yksi parhaista asioista elämässäni. Olen viimeisen neljän vuoden aikana käynyt salilla vaihtelevalla frekvenssillä, aloittaen yhdellä treenikerralla viikossa maksimifrekvenssin ollessa 4x/vko. Pääasiallinen frekvenssi on ollut kolme salikertaa viikossa. Treeni on ollut välillä voimapainotteista ja välillä pumppitreeniä, eikä siihen ole ehtinyt kyllästyä kertaakaan, kun ohjelmaa on päivitetty 2-3 kuukauden välein yhdessä Tommin kanssa.

Ruokavalioni on muuttunut matkan aikana huikeasti terveellisempään ja lihaskasvua tukevaan suuntaan. Tämäkään ei olisi ilman ohjausta onnistunut, mistä kiitokset piiskuri-pt:lleni. Lisäravinteina käytän palautumisjuomaa, ajoittain kreatiinia ja yöproteiinia.

Tuloksiakin on näiden vuosien aikana ehtinyt tulla. Olen käynyt säännöllisesti lisäämässä treenimotivaatiotani kehonkoostumusmittauksessa Inbody 720-laitteella. Oli tulos mikä tahansa, siitä voi ottaa kaiken irti: pienet alamäet saavat aikaiseksi lisäboostia salille ja onnistumiset muistuttavat, miksi sinne ylipäätään tulee lähdettyä. Täytyy kyllä sanoa tähän väliin, niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, että olen voinut viimeiset vuodet yleisesti ottaen paljon paremmin kuin ennen. Kehossa tapahtuneet muutokset eivät todellakaan ole ainoa motivaattori, vaan se fiilis mikä liikunnasta ja terveellisistä elintavoista tulee!

Inbodyn mukaan treenivuosien (4 vuotta) aikana kehitystä on tullut seuraavasti: lihasmassa +4.1 kg, rasvamassa -2.5 kg, rasvaprosentti 22.4 % → 17.2 %, Inbodyn fitnesspisteet 80 → 87. Olen testaillut myös joitain maksimeita salilla, vaikkakaan en mikään voimanostaja ole. Paras kyykkysarjani on 6 x 80 kg, maastavetomaksimi 110 kg, penkkimaksimi 57,5 kg (mikä siinä onkin niin vaikeaa!) ja leukoja saan vedettyä 10. Nämä tulokset tuntuvat itselleni uskomattoman hyviltä, sillä muistan hyvin ajan, kun roikuin leuanvetotangossa ja ihmettelin, että miten kummassa joku voi tästä saada vedettyä itsensä ylös?!

Jälkeenpäin olen ajatellut, että tein erittäin järkevän valinnan pyytäessäni apua treenin ja ruokavalion suunnittelussa. Uskon, että muussa tapauksessa treenaisin edelleen salilla joko täysin väärin tai sitten en ollenkaan. Netissä on paljon ohjeita ja apuja, mutta itse en olisi jaksanut alkaa näitä asioita sieltä opiskelemaan. Lisäksi esimerkiksi eri liikkeiden tekniikat ovat asioita, joita on helpoin opetella asiantuntijan kanssa. Etenkin alkuun pääseminen voi olla itsekseen hankalaa, mutta muutama treenivuosi on opettanut jo itseänikin suunnittelemaan seuraavaa treeniohjelmaa ja tekniikat alkavat olla hallussa useimmissa liikkeissä.