Hieronta

Osalla fysioterapeuteista on erinomaiset manuaaliset taidot, osalla perustaidot. Minun taitoni menevät ensinnä mainittuun kategoriaan, olen työskennellyt yksityissektorilla lähes koko urani ja “hieronut” itselleni vakaan asiakaskunnan. 

Hieronta

Hieronta ja muu manuaalinen terapia on TULE-vaivojen hoidossa äärimmäisen tärkeässä roolissa, mutta monissa pidempään jatkuvissa vaivoissa hieronta ei välttämättä tule poistamaan oireen syytä, joka voi piillä (ja usein piileekin) pintaa syvemmällä. Pinnan (lihasten) alla on nivelet, joiden liikehäiriöissä lihakset joutuvat epänormaaliin kuormitukseen ja tästä seurauksena lihakset monesti reagoivat kiristymällä ja kiristyksen jatkuessa kivulla.  

Uuden asiakkaan tullessa hierontavastaanotolleni haastattelen asiakasta manuaalisten menetelmien ohessa. Haastattelun perusteella pystyn useimmiten löytämään syyt kireydelle ja kivulle sekä ohjaamaan asiakasta mahdollisen jatkohoidon suhteen. Minulta et saa palvelua, jossa ensin jutustellaan puolet ajasta ja sitten loput ajasta levitellään rasvaa iholle. Tällä tarkoitan sitä, että kun hakeudut vastaanotolleni, 98% ajasta saat sitä mistä olet valmistautunut maksamaan, annan kyllä rehellisen palautteen jatkosuosituksesta ja useimmiten suosittelen pidempään jatkuneissa vaivoissa jatkosuositukseksi fysioterapiaa, josta saat käyttöösi koko minun työkalupakin: tutkimisosaamisen, korjaavat harjoitteet, sekä tehokkaammat manuaalisen terapian menetelmät (esim. nivelmobilisointi). Näitä eväitä ei voi kuitenkaan viljellä umpimähkään ilman laadukasta fysioterapeuttista tutkimista, siksi niitä ei saa hieronnassa. Näiden eväiden avulla pystyt useimmiten korjaamaan itse itsesi. 

Hieronta

Mikäli sinua mietityttää onko hieronta vai fysioterapia sinulle oikea palvelu, voit käyttää päätöstä tehdessäsi seuraavia kysymyksiä apuna: 

Ovatko oireesi jatkuneet jo pitkään tai toistuneet useasti viime aikoina? 

Liittyykö oireisiisi selkeää (nivel)kipua? 

Teetkö pääosin istumatyötä? 

Oletko huomannut ryhdin “huonontuneen” viime vuosien aikana?  

Mikäli vastaat yllä oleviin KYLLÄ on fysioterapia sinulle oikea palvelu. 

Mikäli taas vastaat seuraaviin kysymyksiin kyllä hyödyt joko hieronnasta tai fysioterapiasta: 

Onko oireesi pääasiassa jumia, ilman voimakkaampaa kipua?

Onko kipusi / jumisi kohtalaisen akuuttia (kestänyt viikosta -kahteen)? 

Onko kipusi / jumisi seurausta poikkeuksellisesta fyysisestä kuormituksesta viime viikon aikana? 

Mikäli vastaat alla oleviin kysymyksiin kyllä, on hieronta sinulle ehdottomasti parempi vaihtoehto kuin ei-hoitoa-ollenkaan? 

Oletko äärimmäisen kiireinen/kuormittunut ja haluaisit saada joksikin aikaa oireet pois, muttei sinulla ole voimavaroja hoitaa itse itseäsi kuntoon? 

Haluatko päästä rentoutumaan kiireen keskeltä? 

Oletko urheilija / aktiivikuntoilija ja lihashuoltosi on vähän niin ja näin? 

Oletko urheilija / aktiivikuntoilija ja huollat itseäsi kohtalaisen hyvin, mutta kuormitat itseäsi kohtalaisen yksipuoleisesti esim. painottamalla harjoittelun pääasissa yhteen lajiin?